Agentúra S&P potvrdila Poľsku rating so stabilným výhľadom

07.02.2014 Celý región

Varšava 7. februára (TASR) - Medzinárodná agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Poľsku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov v cudzej mene na úrovni A-/A-2 a v domácej na úrovni A/A-1 so stabilným výhľadom.

Odôvodnila to "robustnými" základmi poľskej ekonomiky a jej veľkým rastovým potenciálom. Stabilný výhľad zase odráža vyvážené riziká. Informovala o tom agentúra RTTNews.

S&P zároveň predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) najväčšej postkomunistickej ekonomiky v Európskej únii sa tento rok zvýši o 2,7 % a v rokoch 2015 až 2017 dosiahne priemerné tempo jeho rastu 3,9 %.

Agentúra ďalej pripomína, že na verejné financie Poľska bude mať veľký vplyv dôchodková reforma, ktorú práve zavádza vláda vo Varšave.

Minister financií Mateusz Szczurek koncom januára vyhlásil, že podľa neho stúpne HDP Poľska tento rok o niečo viac, ako vláda predpokladala pri zostavovaní rozpočtu. Predpovedá, že poľská ekonomika v tomto roku expanduje o 2,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 2,4 %. A miera inflácie bude nižšia ako 2,4 %, s ktorými vláda počítala pri zostavovaní rozpočtu.
 

Vyberte región